Pek çok hastalığın tanısında kullanılan radyolojik incelemeler, radyolog diğer bir deyiş ile radyoloji uzmanı tarafından yapılır. BT olarak kısaltılan, bilgisayarlı tomografi de radyoloji ana bilim dalı tarafından sıklıkla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Pek çok hastalığın tanısında kullanılan radyolojik incelemeler, radyolog diğer bir deyiş ile radyoloji uzmanı tarafından yapılır. BT olarak kısaltılan, bilgisayarlı tomografi de radyoloji ana bilim dalı tarafından sıklıkla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Öncelikle sözlük anlamı olarak tomografi ne demek buna bakmak gerekir. Tomografi; Yunanca dilim, kesim anlamına gelen Tomos kelimesinden ve kaydetmek, yazmak anlamına gelen Graphein kelimelerinden oluşmuştur. Hekiminiz tarafından bilgisayarlı tomografi istendiğinde, radyoloji uzmanı ya da radyoloji teknisyeni, incelenmesi istenen vücut bölgesinin tomografisini çeker ve radyoloji uzmanı çekilen filmin ayrıntılı raporunu hazırlayarak ilgili hekime gönderir. Sıklıkla kullanılan ve bir tanı aracı olan BT, vücudun ilgili alan ya da alanlarını, ayrıntılı olarak X-ray ışınları ile tarayarak detaylı ve katmanlı bir resim oluşturur. Çekim esnasında vücut içindeki kemik, yumuşak doku, organ ve damarların görüntülerini farklı açılardan tarar ve kesitler hâlinde görüntülenmesine olanak tanır. Röntgenden farklı olarak çok daha detaylı, 3 boyutlu ve kesitler hâlinde görüntülerin elde edildiği BT, hekimlere tedavi ve müdahale sürecinin nasıl uygulanacağı hakkında detaylı bilgi sağlar. Hareketsiz olarak yatan hastanın etrafında bilgisayar tarafınca hareket ettirilen röntgen ışınları sayesinde elde edilen görüntüler, yine bilgisayar tarafından birleştirilir ve kesitlerin detaylı olarak görüntülenebilmesi sağlanır. Elde edilen görüntüyü radyoloji hekimi inceleyerek yorumlar ve rapor oluşturur. Bilgisayarlı tomografi cihazı, hastanın sedyeye yatarak içine sokulduğu, ortası boşluklu bir yapıya sahip, halka şeklinde bir cihazdır. Oldukça hızlı bir görüntüleme yöntemi olması nedeniyle bilgisayarlı tomografi, acil tanı için de sıklıkla kullanılır.
İlaçlı tomografi nedir?
Daha net ve detaylı görüntülerin elde edilmesi için kullanılan ilaçlı tomografi, görüntülenmesi hedeflenen bölgeye ve incelemenin tipine göre hastaya ilaç verilerek yapılır. Öncesinde detaylı olarak hastanın alerjik geçmişi sorgulanır. İlaç, hastaya enjeksiyon yoluyla ya da oral olarak, diğer bir deyişle ağızdan verilebilir. Verilen ilaç, görüntünün daha net oluşabilmesini sağlayan kontrast maddedir ve çoğunlukla iyot ya da baryum içeriklidir. İlaçlı tomografi çekimi, bilgisayarlı tomografi çekimi ile aynı yöntemle ve aynı cihazla yapıldığından hastanın hissettikleri ve deneyimledikleri arasında bir fark yoktur. Sadece verilen kontrast maddeye bağlı olarak, hasta ağzında metalik bir tat ya da sıcaklık hissi duyabilir. İlaçlı tomografi çekimi sonrasında hasta, bir süre radyoloji uzmanı tarafından gözlem altında tutulur. İlaçlı tomografi çekimi sırasında verilen baryum ve iyot, çok nadiren de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunlar genellikle döküntü, kaşıntı, mide bulantısı ve kızarıklık olarak görülür. İlaçlı tomografide verilen ilaç görüntüleme esnasında parlayarak daha net görüntü oluşmasını, var ise tıkanıklık ya da kaçak olan bölgenin hızla görüntülenmesini sağlar. İlaçlı tomografi sonucu da yine radyoloji uzmanı tarafından raporlanır ve sonuç ilgili hekime gönderilir.
Bilgisayarlı tomografi neden çekilir?
Bilgisayarlı tomografi bir tedavi değil, tanı ve görüntüleme yöntemidir. Hekim, hastanın öyküsünü dinledikten ve fiziksel muayenesini yaptıktan sonra tanıya yardımcı olmak için bilgisayarlı tomografi isteyebilir. Kaza, düşme gibi ani travmalarda, beyinde ve vücudun diğer bölgelerinde oluşması muhtemel hasarlanmaları görüntülemek için de BT kullanılır. Bilgisayarlı tomografi çoğunlukla;
- Yaralanmalara bağlı iç organların görüntülenmesi ve iç kanama riskinin bulunduğu zamanlarda,
- Kemik kırılmaları ve tümörlerinin saptanmasında,
- Burun çevresi sinüsleri olarak bilinen paranazal sinüslerin görüntülenmesi gerektiğinde,
- Kalp, beyin, akciğeri karaciğer gibi organlarda var olduğu düşünülen hastalıklarının tanısında,
- Var olduğu düşünülen kan pıhtısının ya da tümörün konumunu net olarak görmek gerektiğinde,
- Kemik direncinin ölçümlenmesinde,
- Kemik patolojilerinin saptanması ve iskelet sisteminin görüntülenmesinde,
- Var olan kanser evresinin belirlenmesi ve tedavisinin durumunun izlenmesi gerektiğinde,
- Metastaz durumunun saptanmasında,
- Diğer tedavi yöntemlerinin etkinliğinin görüntülenmesi gerektiğinde çekilir.
MR olarak bilinen manyetik rezonans görüntülemesinden farklı olarak BT, 3 boyutlu kesitsel görüntü sağladığı için tercih edilir. Beyin tomografisi ve akciğer tomografisi sıklıkla kullanılan tıbbi görüntüleme yöntemlerinin başında gelir
Bilgisayarlı tomografinin avantajları nelerdir?
BT’nin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Ayrıntılı ve kesitler hâlinde görüntülerin elde edilmesiGörüntüleme işleminin kısa sürmesi
Hasarlı dokular ile sağlıklı dokuların hızla ayırt edilebilmesi
Gereksiz müdahaleleri engelleyerek doğru tedavinin planlanması
Damarların, dokuların, kemiklerin ve organların 3 boyutlu olarak görüntülenmesi.
Hekim tarafından gerekli görülen durumlarda, tanının netleştirilmesi ve tedavi sürecinin belirlenmesi için bilgisayarlı tomografi yöntemine başvurulabilir.
Sağlıklı bir hayat için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Bir yanıt yazın