Kortizol hormonunun aşırı üretimi, şeker ve yağ isteğinizi artırır ve daha büyük bir gıda porsiyonuna sahip olmanıza neden olur. Bu fenomene ‘duygusal yeme’ denir. Bu aynı zamanda yiyeceklerin metabolizmasını ve sindirimini de etkiler. Sonuç olarak, kişi ciddi bir kilo artışı bulur ve böylece başka çeşitli hastalıkların kapısını açar.
Sinir sistemimiz, strese tepki olarak doğal olarak tetiklenen ‘kaç ya da savaş’ tepkisinden sorumludur. Bu, kortizol gibi stres hormonlarının seviyesini artırır. Direkt etkisi kan şekeri yükselmesi, tansiyon, hızlı nefes alma vb. ile görülür. Uzun süre devam ederse vücutta ciddi hasarlara neden olabilir.
Henüz kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, araştırmalar, stres altında yaşayan kişilerin, yaşamlarındaki stresi azaltmak için adımlar atan kişilere göre kalp krizine daha yatkın olduğunu göstermektedir.
Stresin ayrıca, stresli bir kişinin uykulu hissetmediği tıbbi bir durum olan aşırı uyarılmaya neden olduğu bilinmektedir. Semptomlar uzun süre devam ederse, bu uykusuzluk ciddi uyku bozukluklarına yol açar.
Bir yanıt yazın