“SAĞLIĞINIZI ÖNEMSEYİN, DOKTORUNUZA BAŞVURUN”
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen iç organ kanseri ve tüm dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Yaklaşık olarak her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalanacağı ve her 38 erkekten birinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Tüm dünyada her yıl 899.000 yeni prostat kanseri saptanmakta ve tüm dünyada 258.000 kişi prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. 2030’lu yıllara gelindiğinde ise dünyada yılda 1.700.000 yeni prostat kanseri vakası görüleceği ve 499.000 hastanın prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülmektedir.
Prostat kanseri ülkemizde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür ve her yıl Türkiye de 100.000 erkeğin 39’unda bu kanser teşhis edilmektedir. Günümüzde en önemli riskli grubu aile öyküsü olan bireyler oluşturmakta olup, bu vatandaşlarımızın düzenli olarak ürolojik muayeneden geçmesini önermekteyiz.
Risk Faktörleri: Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir.
Yaş: Prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar.
Aile öyküsü: 1.derece akrabalarında prostat kanseri olanlarda risk artar.
Belirli prostat değişiklikleri: Yüksek dereceli prostatik intraepitelyal neoplazisi olan hücreleri olanlarda prostat kanseri riski artmıştır. Bu hücreler mikroskop altında anormal olarak görülürler.
Diyet: Hayvansal yağdan zengin ve et içeren gıdalarla beslenmenin bazı çalışmalarda prostat kanser riskini artırdığı gösterilmiştir.
Belirtiler: Prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemle başvurabilirler. İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir. Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsiyle konulur.
Kanda prostat spesifik antijen (PSA) testi: Hastanın kan örneğinde laboratuvarda PSA bakılır. PSA prostat kanseri dışında bazı hastalıklarda da yükselebilir (prostatın iltihabı ya da iyi huylu büyümesi gibi).
Kanseri düşündüren herhangi bir belirti olduğunda doktor bunun kansere mi, yoksa başka bir nedene mi ait olduğunu anlamaya çalışır. Bunun için detaylı bir sorgulama ve aile öyküsü alınmasının ardından prostatın parmakla muayenesi, kanda PSA bakılması, idrar tahlili gibi tetkikler yapılır.
15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü sebebiyle Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Fatih Devlet Hastanesi üroloji poliklinikleri önünde bulunan stantlarda 09:00-12:00 saatleri arasında prostat kanseri ile ilgili broşür dağıtılarak bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapılacaktır.
Dr. Köksal HAMZAOĞLU
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü
Bir yanıt yazın